STICHTING GANDONG 

SAMEN STERK VOOR DE MOLUKKEN

RUMAH BACA; KLEINSCHALIGE BIBLIOTHEKEN IN AFGELEGEN GEBIEDEN

In het Oosten van Indonesië ligt de eilandengroep Molukken. Een van de eilanden heet Seram. Seram bestaat grotendeels uit ondoordringbare oerwouden op hoge en grillige gebergten. Veel dorpjes zijn erg moeilijk te bereiken. Daardoor hebben de kinderen in deze afgelegen dorpen over het algemeen heel weinig toegang tot leesboeken. Behalve de collectie boeken op school, is er weinig aanbod om het lezen van boeken te stimuleren. De kinderen kunnen daarom minder genieten van de voordelen die lezen met zich meebrengt..


Atha Hitijahubessy heeft in kaart gebracht wat nodig is om een kleine bibliotheek  - een ‘Rumah Baca’ - te kunnen bouwen in afgelegen en  minder toegankelijke gebieden. Een Rumah Baca is een ontmoetingsplek waar kinderen van alle leeftijden samen kunnen lezen, boeken kunnen lenen, kennis kunnen uitwisselen en samen huiswerk kunnen maken. Zodat kinderen de kans te krijgen om te leren, dromen te creëren en plezier te hebben door het lezen van boeken.

FEESTELIJKE OPENING, 2016 EERSTE RUMAH BACA OP SERAM! 

Het eerste leeshuis van stichting Gandong is in 2016 gebruik genomen. De feestelijke opening was op 30 juli 2016, in Horale, een klein kustdorpje op het eiland Seram. In aanwezigheid van het hele dorp, alle schoolkinderen en leraren, dorpshoofd, team Gandong en de voorzitter van stichting Gandong. 


In het leeshuis staan kasten gevuld met kinderboeken. Voor alle leeftijden, over uiteenlopende onderwerpen, lees- boeken, leerboeken, Engelse boekjes, stripboekjes, voor ieder wat wils! De kinderen kunnen zich verdiepen in alle verhalen en wegdromen bij de mooie afbeeldingen. Een inspirerende en uitnodigende omgeving!


De Rumah Baca is gebouwd door de dorpelingen zelf, onder bezielende coördinatie van Atha Hitijahubessy en met support vanuit Nederland.

De kinderen kunnen niet wachten tot de school uit is. Ze hollen direct naar de Rumah Baca. Het is een echte ontmoetingsplek geworden! 

OPENING 2e RUMAH BACA IN 2017

Atha heeft jaren geïnvesteerd in het opbouwen van een vertrouwensband met het dorpshoofd van Ronnusa, meneer Kaisa. Zijn support en enthousiasme voor het project liggen ten grondslag aan het succes van deze Rumah Baca. Met inzet van vrijwilligers uit het dorp, onder coördinatie van Atha en haar Gandong team, is met materialen bekostigd door stichting Gandong, een prachtig leeshuisje verrezen.
Hieronder zie je foto's van de opening door meneer Kaisa, Atha Hitijahubessy en Niels Sipman (afgevaardigde van stichting Gandong).